Atatürk 100

Atina’dan Aşil Kalkanı alımına onay... Pakette 4.2 milyar Euro’luk silah var

Tarih: 24.07.2026 - 07:00
Haber Resmi

YUNANİSTAN, son yıllarda hız verdiği silahlanma programını yeni bir adımla genişletiyor. Başbakan Kiriakos Miçotakis başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Konseyi (KİSEA), yaklaşık 4.2 milyar Euro’luk savunma paketini onayladı.

Paketin merkezinde, İsrail ile ortak geliştirilecek “Aşil Kalkanı” adlı çok katmanlı hava savunma sistemi bulunuyor. Savunma Bakanı Nikos Dendias, bu paketle Gündem 2030 silahlanma programının büyük bölümünün onaylandığını, Aşil Kalkanı’nın 35 ay içinde faaliyete geçeceğini açıkladı.

İSRAİLLİ HEYET GELECEK

Kararın ardından İsrail ile yürütülen görüşmeler son aşamaya geldi. Resmi anlaşmanın bir-iki hafta içinde Atina’da imzalanması, projeyi sonuçlandıracak İsrailli heyetin de bu amaçla Yunanistan’a gelmesi bekleniyor. Projede ana yüklenici olarak İsrailli şirketler IAI, Elbit Systems ve ELTA görev alacak. Sistemde Barak MX, Davud’un Sapanı ve Spyder hava savunma sistemleri yer alırken, Yunan savunma sanayisi de projeye katkı sağlayacak.

Haber Resmi

Savunma paketinde ayrıca C-390 Millennium askeri nakliye uçakları, Hellfire füzeleri, mikro uydu sistemleri ve çeşitli modernizasyon projeleri de bulunuyor. Yunanistan son yıllarda Fransa’dan Rafale savaş uçakları ve Belharra fırkateynleri, ABD’den ise F-35 savaş uçakları başta olmak üzere çok sayıda gelişmiş silah sistemi tedarik ederek savunma harcamalarını artırmıştı.

F-35’TE TESLİMAT BASKISI

Atina yönetimi ayrıca, Türkiye’nin daha önce sipariş ettiği altı F-35’in olası bir ABD-Türkiye uzlaşması halinde teslim edilebileceği ihtimalini yakından izliyor. Bu nedenle kendi F-35 teslimat takviminin öne çekilmesi için Washington nezdindeki girişimlerini yoğunlaştırırken, ilk Yunan F-35’lerinin 2029’dan önce envantere girmesi beklenmiyor.

Türkiye ve dünyadaki en güncel gelişmelerden haberdar olmak için, bültenlerin gönderileceği e-posta adresini girin.