Atatürk 100

Fransa’da sıcak hava dalgasında 5 bin 700’den fazla fazla ölüm kaydedildi

Tarih: 23.07.2026 - 08:03

Fransa’da haziran sonundaki rekor sıcak hava dalgası sırasında 5 bin 764 fazla ölüm kaydedildi. Sağlık otoriteleri, ölümlerin henüz doğrudan sıcakla ilişkilendirilmediğini ve nihai verilerin sonbaharda açıklanacağını bildirdi

Haber Resmi

Fransa’da haziran ayında etkili olan rekor sıcak hava dalgası sırasında 5 bin 764 fazla ölüm kaydedildi.

Le Monde’un AFP’ye dayandırdığı haberine göre Fransa Halk Sağlığı Kurumu, 17 Haziran-2 Temmuz arasında 15 yaş ve üzeri nüfusta görülen fazla ölüm oranını “benzeri görülmemiş” olarak nitelendirdi. Bu, ülkede yaklaşık 15 bin kişinin hayatını kaybettiği 2003 sıcak hava dalgasından bu yana en yüksek fazla ölüm oranı oldu.

Kurum, söz konusu ölümlerin “tüm nedenlere bağlı” olarak kaydedildiğini, henüz doğrudan sıcak hava dalgasıyla ilişkilendirilmediğini belirtti. Nihai verilerin sonbaharda yayımlanacağı açıklandı.

Fazla ölümlerin yaklaşık üçte ikisi 75 yaş ve üzerindeki kişilerde görüldü. Ölümlerin yarısı ise yalnızca 25-27 Haziran arasındaki üç günde kaydedildi.

Fransa, haziranda 1947’den bu yana en sıcak haziran ayını yaşadı. Ülkenin birçok bölgesinde sıcaklıklar 40 derecenin üzerine çıkarken, 24 ve 25 Haziran 2026’da ülke genelinde ölçülen ortalama sıcaklıklar tüm aylar içinde rekor seviyeye ulaştı.

Paris bölgesinde ölümler yüzde 80 arttı. Fransa Halk Sağlığı Kurumu, geçen hafta da 22-28 Haziran haftasında Paris bölgesinde ölümlerin iki katına çıktığını açıklamıştı.

Bilim insanları, haziran sonunda Avrupa’yı etkileyen aşırı sıcakların insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle daha şiddetli hale geldiğini belirtiyor. Fransa Meteoroloji Kurumu’na göre ülkede 1947’den bu yana kaydedilen 53 sıcak hava dalgasının yarısı 2010’dan sonra yaşandı.