Atatürk 100

İnşaat sektöründe istihdam rekoru! Çalışan sayısı 1,9 milyonu aştı

Tarih: 27.07.2026 - 16:26
Haber Resmi

Türkiye'de inşaat sektöründe ücretli çalışan sayısı mayıs ayında tarihi seviyeye ulaştı.

Gelişmelerden anında haberdar olun.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinde toplam ücretli çalışan sayısı yıllık bazda yüzde 0,5 artarak 15 milyon 970 bin 105 oldu.

yüzde 1,2 artışla 1 milyon 933 bin 256'ya

KENTSEL DÖNÜŞÜM İSTİHDAMI DESTEKLEDİ

Sektör temsilcileri, inşaat istihdamındaki artışın arkasındaki en önemli etkenlerden birinin kentsel dönüşüm projeleri olduğuna dikkat çekti.

276 bini

EN FAZLA ÇALIŞAN BİNA İNŞAATINDA

Mayıs ayı verilerine göre sektörde çalışanların:

Alt gruplarda yıllık bazda bina inşaatı yüzde 1, bina dışı yapı inşaatı yüzde 4, özel inşaat faaliyetleri ise yüzde 0,1 büyüme kaydetti.

"TOPARLANMA İSTİHDAM TARAFINDA DA SÜRÜYOR"

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Hepşen, inşaat sektöründeki çalışan sayısındaki artışın sektörün üretim kadar istihdam açısından da toparlanma sürecinde olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Hepşen, bina dışı yapı inşaatındaki yüzde 4'lük artışın altyapı ve kamu yatırımlarını yansıttığını, özel inşaat faaliyetlerindeki sınırlı yükselişin ise sektörün bazı alanlarında temkinli görünümün sürdüğünü ortaya koyduğunu belirtti.

FİNANSMAN KOŞULLARI ETKİSİNİ SÜRDÜRÜYOR

Ali Hepşen, kentsel dönüşüm projeleri, konut satışlarındaki hareketlilik ve deprem bölgesindeki yeniden inşa çalışmalarının istihdamı desteklediğini söyledi.

Buna karşın finansman koşullarının sıkı seyretmesi ve yeni konut üretiminin istenilen hızda artmamasının sektör üzerindeki baskısını koruduğunu dile getirdi.

"ÜRETİM HIZLANDI"

İnşaatçılar ve Gayrimenkul Geliştiricileri Derneği (İNDER) Başkanı Engin Keçeli de sektörün yaz dönemine hızlı başladığını belirtti.

Keçeli, yeni projeler, ruhsatlı konut sayısındaki artış ve kentsel dönüşüm faaliyetlerinin istihdamdaki yükselişi desteklediğini ifade ederken, maliyetler ve döviz piyasasındaki öngörülebilirliğin artmasının da üretime olumlu yansıdığını kaydetti.