Atatürk 100

TMO'dan ekmeklik buğday ihracatı kararı: Mart 2025'ten beri süren kısıtlama kaldırıldı

Tarih: 29.07.2026 - 10:07
Haber Resmi

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), ekmeklik buğday ve buğday kırıkları ihracatına yeniden izin verildiğini duyurdu.

Gelişmelerden anında haberdar olun.

Kurum tarafından yapılan açıklamada, piyasa istikrarını sağlamak, üretici ve tüketici menfaatlerini korumak ve gıda arz güvenliğini desteklemek amacıyla çalışmaların sürdüğü belirtildi.

MART 2025'TEN BU YANA İHRACATA İZİN VERİLMİYORDU

Açıklamada, ekmeklik buğday ve buğday kırıklarının İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ kapsamında yer aldığı ve ihracatının TMO'nun uygun görüşüne tabi olduğu hatırlatıldı.

Yurt içi üretim, mevcut stoklar ve iç tüketim ihtiyacının değerlendirilmesi sonucunda arz güvenliğinin yeterli seviyede bulunması nedeniyle Mart 2025'ten bu yana uygulanan ihracat kısıtlamasının kaldırıldığı bildirildi.

BAŞVURULAR OAİB ÜZERİNDEN YAPILACAK

TMO, 29 Temmuz itibarıyla ekmeklik buğday ve buğday kırıkları ihracatına yeniden izin verildiğini açıkladı.

İhracat işlemlerinin, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) Genel Sekreterliği aracılığıyla yapılacak başvuruların değerlendirilmesiyle yürütüleceği belirtildi.

Başvuruların, yurt içi arz durumu dikkate alınarak kontrollü ve dengeli şekilde sonuçlandırılacağı ifade edildi.

GIDA ARZ GÜVENLİĞİ VURGUSU

TMO açıklamasında, bundan sonraki süreçte de üretici ve tüketici menfaatlerini gözeten, piyasa istikrarını destekleyen ve gıda arz güvenliğini esas alan politikaların sürdürüleceği kaydedildi.