Atatürk 100

Türkiye’nin dört bir yanında orman yangınları

Tarih: 30.07.2026 - 07:38

Türkiye’nin farklı bölgelerinde peş peşe çıkan orman yangınlarıyla mücadele sürüyor. Muğla’nın Seydikemer ilçesinde hastane boşaltılırken 408 ev tahliye edildi; Antalya’nın Kumluca ilçesinde 10 ev yandı. Balıkesir’de ise 210 konut tedbir amacıyla boşaltıldı

Haber Resmi

Türkiye’de dün dokuz ilde orman ve arazi yangını çıktı. Şiddetli rüzgârın etkisiyle kısa sürede büyüyen alevler bazı bölgelerde yerleşim yerlerine ulaştı; yüzlerce ev tahliye edildi, yollar ulaşıma kapatıldı ve çok sayıda yapı zarar gördü.

Muğla, Antalya ve İzmir’de bazı yangınlara müdahale sürerken Balıkesir, Çanakkale, Yalova ve Aydın’daki yangınların büyük ölçüde ya da tamamen kontrol altına alındığı açıklandı.

Muğla’da hastane boşaltıldı, 408 ev tahliye edildi

Muğla’nın Seydikemer ilçesinde zirai alanda başlayıp rüzgârın etkisiyle ormana sıçrayan yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

Bayır Mahallesi’nde sabah saatlerinde başlayan yangına devletin bütün imkânları seferber edilerek havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Muğla Valiliğinden yapılan açıklamaya göre yangınla mücadelede 25 hava aracı, 410 kara aracı ve 1141 personel görev yapıyor.

Alevlerin Seydikemer Devlet Hastanesine yaklaşması üzerine hastanedeki 45 hasta çevredeki diğer hastanelere sevk edildi. Risk altındaki 408 ev tedbir amacıyla boşaltılırken 703 kişi ile yaklaşık 100 hayvan güvenli bölgelere taşındı.

Yangından etkilenen altı mahallede 55 yapının hasar gördüğü, bu yapılardan bazılarının tamamen yıkıldığı bildirildi.

Yangın nedeniyle bir süre ulaşıma kapatılan Fethiye-Antalya kara yolu ise kontrollü olarak yeniden trafiğe açıldı.

Fethiye’de yeni yangın

Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Yeşilüzümlü Mahallesi’ndeki ormanlık alanda sabaha karşı henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı.

Bölgede etkili olan şiddetli rüzgâr nedeniyle kısa sürede yayılan alevlere Orman Genel Müdürlüğüne bağlı arazözler ve itfaiye ekipleriyle müdahale ediliyor. Yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

Antalya’da 10 ev yandı

Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı Yazır Mahallesi’ndeki ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Henüz belirlenemeyen bir nedenle başlayan yangın için bölgeye 2 uçak, 4 helikopter, 15 arazöz, 30 itfaiye aracı ve 281 personel sevk edildi.

Rüzgârın etkisiyle büyüyen alevler yerleşim alanlarına kadar ulaştı. Risk altında bulunan 50 ev tedbir amacıyla tahliye edilirken boşaltılan evlerden 10’u yandı.

Bazı vatandaşlar küçükbaş hayvanlarını da yanlarına alarak bölgeden ayrıldı. Yangın nedeniyle Adrasan ve Olympos turizm merkezlerine ulaşımı sağlayan yollar bir süre trafiğe kapatıldı.

Kumluca Kaymakamı Bahadır Güneş, yangının enerjisinin azaldığını ancak ekiplerin sahadaki çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Yangından yaklaşık 50 hektarlık alanın etkilendiğini belirten Güneş, yangının kontrol altına alınmasının ardından hasar tespit çalışmalarına başlanacağını açıkladı.

Kapatılan Kumluca-Kemer kara yolu daha sonra yeniden ulaşıma açıldı. Yazır Mahallesi’nde yanan evlerde soğutma çalışmaları sürüyor.

Yangından etkilenen hayvanlar tedavi altına alındı

Kemer Arama Kurtarma ekipleri ve hayvanseverler, Kumluca’daki yangından etkilenen hayvanları bölgeden çıkardı.

Alevlerden ve yoğun dumandan etkilenen hayvanlar veteriner kliniğine götürülerek tedavi altına alındı. Vücudunda yanıklar oluşan bir kedinin yaraları sarılırken sıcak çarpması geçiren bir köpeğe buz tedavisi uygulandı.

Diğer hayvanlara da oksijen ve besin desteği verildi. Veteriner hekimler, kurtarılan hayvanların durumlarının stabil olduğunu ve sağlıklarının yakından takip edildiğini bildirdi.

İzmir’de Bornova yangını kontrol altında

İzmir’in Bornova ilçesine bağlı Eğridere Mahallesi’ndeki ormanlık alanda akşam saatlerinde yangın çıktı.

Henüz belirlenemeyen bir nedenle başlayan yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne ait 17 arazöz, bir dozer, itfaiye ve AFAD ekipleriyle müdahale edildi.

Rüzgârın etkisiyle büyüyen yangın kontrol altına alındı. Ekiplerin alevleri tamamen söndürme ve bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.

Dikili ilçesinin Çandarlı Mahallesi’ndeki Eyko Sitesi yakınlarında bulunan makilik alanda da yangın çıktı. Ekipler, alevlerin yerleşim yerlerine sıçramasını önlemek için çalışmalarını sürdürüyor.

Çanakkale’de iki yangın kontrol altında

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Ahmetçe köyü yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı.

Yangına 5 helikopter, 14 arazöz, 2 itfaiye aracı, bir dozer ve 2 ilk müdahale aracıyla müdahale edildi.

Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Ayvacık’taki yangının ekiplerin müdahalesiyle büyük ölçüde kontrol altına alındığını açıkladı.

Çanakkale merkeze bağlı Saraycık köyü yakınlarındaki ormanlık alanda çıkan bir başka yangın da havadan ve karadan yürütülen çalışmalar sonucunda tamamen kontrol altına alındı.

Her iki bölgede ekiplerin soğutma ve kontrol çalışmaları devam ediyor.

Balıkesir’de 210 konut tahliye edildi

Balıkesir’in Edremit ve Gömeç ilçelerinde ormanlık ve zeytinlik alanlarda yangın çıktı.

Edremit’e bağlı Altınoluk Mahallesi’ndeki Antandros Kazı Alanı yakınlarında başlayan yangın, rüzgârın etkisiyle yerleşim bölgesine doğru ilerledi. Alevlerin tehdit ettiği bölgede bulunan 210 konut tedbir amacıyla tahliye edildi.

Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Edremit ve Gömeç’teki yangınlara 6 uçak, 5 helikopter, 24 arazöz, 11 itfaiye aracı ve 19 su tankeriyle müdahale edildiğini açıkladı.

Yangınlarda herhangi bir can kaybı bildirilmedi. Yangınların çıkış nedenlerine ilişkin ise henüz resmî bir açıklama yapılmadı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Edremit-Altınoluk ve Gömeç’teki yangınların yoğun müdahale sonucunda büyük ölçüde kontrol altına alındığını bildirdi.

Ekiplerin her iki bölgede soğutma ve yeniden alevlenme riskine karşı kontrol çalışmaları sürüyor.

Yalova’daki yangın kontrol altında

Yalova’nın Armutlu ilçesine bağlı Kapaklı köyü yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye Bursa Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler yönlendirildi. Alevlere 4 helikopter, 25 arazöz, 5 su tankeri, 10 iş ve hizmet aracı ile 189 personel müdahale etti.

Yangın, ekiplerin havadan ve karadan yürüttüğü çalışmalar sonucunda kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.

Aydın’da üç hektar zeytinlik zarar gördü

Aydın’ın Kuyucak ilçesine bağlı Sarıcaova Mahallesi’ndeki zeytinlik alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı.

Yangına Nazilli Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin yanı sıra 6 arazöz, 3 su tankeri ve 3 helikopterle müdahale edildi.

Havadan ve karadan yürütülen çalışmalar sonucunda kontrol altına alınan yangında yaklaşık üç hektarlık zeytinlik alan zarar gördü.

Ekiplerin bölgedeki soğutma çalışmaları sürüyor.

Şiddetli rüzgâr riski artırıyor

Yangın bölgelerinin büyük bölümünde etkili olan şiddetli rüzgâr, alevlerin hızla yayılmasına neden olurken ekiplerin havadan ve karadan müdahalesini de güçleştiriyor.

Yetkililer, kontrol altına alınan bölgelerde yeniden alevlenme riskine karşı çalışmaların devam ettiğini bildirerek vatandaşlardan yangın alanlarına yaklaşmamalarını ve resmî uyarılara uymalarını istedi.

Yangınların çıkış nedenleri ile zarar gören ormanlık ve tarımsal alanların kesin büyüklüğü, yapılacak inceleme ve hasar tespit çalışmalarının ardından açıklanacak.